Neden Tibet?

23 Haziran 2023 (Cuma) - 15:35 - Ufuk ÇINAR

Tibet’in Türkçe sözlükte bir karşılığı yok ve çocuğumuzun ismini koyarken herkes bir anlam teşkil etmesini bekliyor. Biz de öyle düşünseydik açardık sözlüğü, seçerdik bir isim, oldu bitti gitti. Örneğin benim adıma bakarsak yer ile gökyüzünün birleşmiş görüldüğü yer olarak çıkıyor sözlük anlamı, derin anlamına bakıldığında ise asla ulaşamayacağımız noktadır Ufuk. Hep görürsünüz ama ne dokunabilir ne de ulaşabilirsiniz. Binlerce yıl yol katetseniz de asla ulaşamazsınız. Derin anlamıyla baktığımızda ne kadar güzel değil mi? Evet, Tibet de öyle. Peki Tibet’in derin anlamı ne?

Bu konuda pek sevgili abim Umut Çınar‘a teşekkürlerimi iletmek istiyorum, düşündüğümüzü çok daha derinleştirip güzelleştirdiği için.

Tibet, yeryüzünün en yüksek platosudur. Coğrafi bir bölge olmanın yanı sıra farklı kültürlere ev sahipliği yapan, köklü bir tarihe sahip ve kendi benliğini arayan keşişler için manevi anlamı yüksek olan sayılı yerlerden birisidir. Tibet, özellikle ruhsal arayış yolculuğuna çıkılan sayılı yerlerden birisidir.

Ayrıca Tibet, dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest’i içinde bulunduran Himalayalar’ın ev sahibidir ve bu yüksek dağlar liderlikle ilişkilendirilebilir. Bu liderlik standart bir liderlik değil uluların ulusu yani liderlere liderlik edecek bir potansiyeli andırır. Keşişlerin kendini bulmak için geldiği yer olarak bilinen Tibet, lider ve yol gösterici özelliğinin yanı sıra insanların ulaşmak istedikleri bir hayal, bir nirvana ve bir hedeftir. Tibet ismini alan insanların çok yüksek mevkide, yüksek potansiyelli insanlara liderlik edeceği ön görülürken, bir çok insan tarafından örnek alınıp rol model alınacak bir karakterde olduğu gözlemlenmiştir.

Umut ÇINAR (Psikolog – Halkla İlişkiler Uzmanı – EmpClinics AR-GE Sorumlusu)

Ayrıca Tibet zorlu arazi yapısı nedeniyle uçakların üzerinden geçemediği, etrafından dolaştığı bir coğrafyadır. Bu da Tibet’e bir ağırlık kazandırmaktadır ve bu ismi taşımanın kolay olmadığıyla ilişkilendirilebilir.

Tibet’in adına hikayeler, efsaneler ve mitolojiler yazılmıştır. Bunlardan en çok bilineni Tibet Yaratılış Efsanesi’dir. Bir diğer efsane ise Immured anchorite’dir. Bu efsane karanlık, taş duvarlı bir alan içine hapsedilmiş, yalnızca bir kişiye yetecek kadar alana sahip ve geçebilecekleri tek bir delikle tüm yaşamları boyunca o küçük alanda meditasyon yapan keşişlerle ilgilidir.

Derin anlamı bu kadar kuvvetli iken, sözlük anlamına bakıp neden sıradan bir isim verelim ki oğlumuza?

Ayrıca Tibet’in Sırları adlı belgeseli izleyerek genel kültürünüze bir şeyler eklemek isterseniz aşağıya ekliyorum.

Önceki yazım: Sağlıkla Gel Tibet'im

Yorum gönder